De overheid subsidieert zonnestroom en windenergie, maar dat geld moet wel ergens vandaan komen. Heffingen op de reguliere stroomprijs, die alle huishoudens betalen, stijgen fors in 2018.

Eerder berekende financiële vergelijkingssite Pricewise.nl dat de gemiddelde kosten per huishouden volgens jaar met 70 euro zouden stijgen. Maar naar aanleiding van het regeerakkoord van het kabinet Rutte III is die berekening opwaarts bijgesteld tot 150 euro in 2019.

In de reguliere stroomprijs is een heffing versleuteld waarmee de overheid geld ophaalt voor de subsidiëring van duurzame energie. Het gaat hier om de zogenoemde Opslag Duurzame Energie (ODE). Die stijgt in 2018 fors, aldus Pricewice.

Uitgaande van het jaarlijkse stroom- en gasverbruik van een gemiddeld huishouden – 3.500 kwh stroom, 1.500 kubieke meter gas – komt de rekening voor de ODE in 2018 naar verwachting uit op 108 euro. Dat is ongeveer 50 euro meer dan een jaar eerder.

Hogere energiebelasting

Maar dat is niet het enige. De staat heft namelijk ook een reguliere ‘energiebelasting’ als opslag op de stroom- en gasprijs. Die gaat bij een gemiddeld verbruik met 20 euro omhoog in 2018, becijferde Pricewise eerder. Het kabinet Rutte III wil daar per saldo nog eens 24 euro extra bovenop doen in 2019.

Tot slot krijgen consumenten standaard een fiscale korting op de energierekening van 373 euro per jaar, maar die wordt met 62 euro verlaagd in 2019

Het totaal aan extra energiebelasting, ODE en de verlaging van de belastingkorting komt neer op een lastenverzwaring van ongeveer 150 euro voor een gemiddeld huishouden in 2019.

“De belasting beslaat ongeveer dertig procent van de totale energierekening, en dat deel wordt op deze manier alleen maar groter,” zei directeur Hans de Kok van Pricewise in een eerder commentaar. “Huishoudens betalen hiermee een groot gedeelte van de kosten van de energietransitie, terwijl ze al relatief zwaar belast worden”.